Keuzehulp stofzuigers

Een goede stofzuiger is essentieel om de blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkplek te minimaliseren. Bij juist gebruik kan de blootstelling tot 1400 keer worden verminderd bij houtbewerking en zelfs tot 8.000 keer bij bewerking van beton en kalkzandsteen. Er zijn veel verschillende stofzuigers op de markt, ieder met zijn eigen specificaties, voordelen, nadelen en prijs. Met de informatie op deze pagina helpen we u bij het selecteren van de juiste stofzuiger voor uw werkzaamheden. U kunt ook gebruik maken van het pictogram ‘stofzuiger verplicht’

De links naar stofzuigers kiezen; classificatie stofzuigers en ontwerpcriteria kunnen u helpen bij uw keuze.

Keuzetabel stofzuigers

In de TNO-keuzetabel stofzuigers worden specificaties vermeld en gewogen.

  • Operationele capaciteit. De belangrijkste factor voor een effectieve stofafzuiging is de operationele capaciteit van de stofzuiger. Om deze capaciteit te borgen in de tijd is de keuze voor een automatische filterreiniging een goede keus. Handmatige reiniging is ook effectief (drietrapsfiltersystemen), maar vraagt aandacht en discipline van de werknemer, wat in de dagelijkse praktijk niet altijd goed gaat.
  • Gebruik. De keuze wordt ook bepaald door het gebruik: veel of weinig stof en langdurig of kortdurend gebruik. Drietrapsfiltersystemen lenen zich beter voor de afvang van veel stof (slijpen, zagen, grinden, enz.). Accu-systemen zijn prima te gebruiken bij kortdurend gebruik en bij werkzaamheden zoals boren.
  • Overige factoren. De keuze voor een stofzuiger wordt ook bepaald door andere factoren zoals hanteerbaarheid, gewicht en ook prijs.

Pictogram ‘stofzuiger verplicht’

Pictogrammen kunnen op de werkplek gebruikt worden om aanwijzingen geven over welke maatregelen getroffen dienen te worden. TNO heeft het pictogram ‘stofzuiger verplicht’ ontwikkeld. Dit pictogram staat voor het verplicht gebruik van stofzuigers op een betreffende werkplek. Dit pictogram past bij andere pictogrammen die toegepast worden in de praktijk zoals de verplichtingen voor gehoorbescherming, gebruik helmen, handschoenen, veiligheidsschoenen e.a.

Download hier het pictogram ‘Stofzuiger verplicht’ (jpg)
Download hier het pictogram ‘Stofzuiger verplicht’ (png)

Het pictogram kunt u downloaden en binnen uw bedrijf toepassen. Zie ook het voorbeeld hieronder.

Voorbeeld van pictogram sotfvrij werken tussen andere pictogrammen voor veilig werken op de bouwplaats