Technische maatregelen

Technische maatregelen vormen de tweede stap in de STOP-strategie om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen. Pas als substitutie (redelijkerwijs) niet mogelijk is, wordt gekeken naar technische maatregelen.

Er bestaan verschillende typen technische beheersmaatregelen die de blootstelling sterk verminderen of zelfs helemaal wegnemen, denk aan omkasting, ingebouwde afzuiging in gereedschappen en afzuiginstallaties. Technische maatregelen zijn een belangrijke stap in het verminderen van de blootstelling, omdat ze zorgen voor een veiligere situatie voor iedereen in de directe omgeving.

Technische maatregelen gevaarlijke stoffen

Onderstaande typen technische maatregelen kunnen worden ingezet om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen. Afhankelijk van de werkplek en de situatie waarin blootstelling plaatsvindt, moet de meest geschikte techniek worden gekozen en geïnstalleerd.

 1. Beheersmaatregelen zonder ventilatie
  Door ruimtes en vaten zoveel mogelijk dicht te houden wordt de duur dat stoffen vrijkomen beperkt. Goede afsluitingen zijn bij vluchtige stoffen essentieel. Er kan gebruik gemaakt worden van machines / robots om stoffen te mengen of te schenken in afgesloten ruimtes, waardoor medewerkers niet blootgesteld worden. Afhankelijk van de stof en het werkproces, zijn ventilatievrije beheersmaatregelen effectief.
 2. Beheersmaatregelen met ventilatie
  Kies het liefst voor afzuiging direct bij de bron. Dit kan bij gereedschappen (bijvoorbeeld een lastoorts met geïntegreerde afzuiging), maar ook in mengsystemen. Zo wordt de lucht afgezogen voordat het een werknemer kan bereiken. Vaste installaties kunnen perfect worden ingeregeld en hebben daarom te voorkeur boven verplaatsbare afzuiging, waarbij er moet worden bijgesteld en de effectiviteit afhangt van de gebruiker (neemt die de moeite om de afzuiging te verplaatsen). Ventilatie in de ruimte kan een oplossing zijn, maar moet goed ingeregeld worden om te voorkomen dat een stof zich juist door de ruimte verspreidt.
 3. Combinaties van afsluiting en ventilatie
  Een combinatie van een omkasting met afzuiging kan ook uitermate effectief zijn.
  De lucht wordt aan de voorkant naar binnen gezogen, wat uitstoot naar de werkplek voorkomt.

Stofvrije gereedschappen

Bent u op zoek naar stofvrije gereedschappen? In het overzicht met gereedschappen kunt u zoeken op branche, fabrikant en soort gereedschap maar ook op het aantal uren dat u veilig zonder bescherming met deze gereedschappen kunt werken.

Overzicht met gereedschappen

Onderhoud en gebruik

Onderhoud, reiniging en juist gebruik zorgen er voor dat technische maatregelen effectief zijn. Regelmatig onderhoud en reiniging is bij technische maatregelen essentieel om te zorgen dat ze goed blijven functioneren. Zorg dat dit preventief gebeurt. Vaak is niet duidelijk dat een afzuiging niet meer optimaal functioneert, waardoor een onterecht gevoel van veiligheid ontstaat. Goed onderhoud voorkomt bovendien storingen.

Exposure Control Efficacy Library (ECEL)

ECEL 3.0 is een doorzoekbare bibliotheek van risicobeheersmaatregelen (Risk Management Measures) op het gebied van arbeids- en milieurisico’s (RMM). De tool is gratis, maar je moet je wel registreren. Je kunt de kwantitatieve effectiviteit van een specifieke RMM evalueren en zoeken naar de meest geschikte RMM voor een bepaald blootstellings- of emissiescenario.

Naar ECEL

Roadmap on Carcinogens

Wil je meer weten over kankerverwekkende stoffen? Bekijk dan eens de uitgebreide factsheets over kankerverwekkende stoffen. Ze zijn allemaal ook in het Nederlands beschikbaar.

Naar factsheets kankerverwekkende stoffen